Llistat de
Quadres
Kim Soler
Pintor
Curriculum
Comanda de
Quadres
   
Kim Soler

QUAN EL PINZELL FA POESIA

Si l' art es pot entendre com un acte únic de creació amb aspectes ( formes, tècniques...) diferents, Kim Soler Flores seria un poeta que, enlloc de paraula , utilitza el pinzell . Les seves obres pictòriques transmeten plàsticament emocions amb la mateixa complexitat suggerent que uns versos fets amb les paraules justes . Davant d' un quadre seu, l'espectador atent es veu abocat a un mon on s' emmiralla i que només pot interpretar de forma personal en l' etern joc de complicitat entre l' obra d' art i qui la contempla.
Nascut a Barcelona ( Poble Sec ) el 1951, de sempre sent atracció per fer amb les mans , pel treball artesanal. Labora la fusta , l' argila i la forja amb ferro com a mitjà per guanyarse la vida , mentre l' afecció al dibuix va larvant en ell.
L'estada a Paris entre 1970 i 1971 i el viatge per Alemanya el 1972, li donen una visió de que s' està fent en art a Europa. Un hàbit , el d' observar, que encara ara conserva i que el porten sovint a passejar pel continent. El 1974 ingressa a l'Escola de Belles Arts de Palma de Mallorca, que ben aviat abandona en sentir-se angoixat pels sistemes acadèmics d' ensenyament. A partir de llavors es converteix en un autodidacta que busca el seu propi camí amb paciència i constància . Aquell mateix any, a la galeria l'Estudi de Ciutat de Palma va fer la seva primera exposició. La següent ja seia a Palafrugell el 1976, primer a la sala Altamira i després a la galeria Empordà.
Un estiu passat a Calella de Palafrugell l'havia posat en contacte amb la nombrosa colònia artística , entre d'altres els mestres Modest Cuixart i Rodolfo Candelaria , així com amb el paisatge físic i humà de l'Empordanet.Tot plegat exerciria una influència decisiva que el duria a establir-se definitivament a Palafrugell, primer al Mas Riera de Llofriu on viuria molts anys i darrerament al carrer de la Garriga, a la vila .De Cuixart reconeix l'admiració que li produïen els caps de dona d'aquella època del mestre, que van tenir reflex en el seu propi treball. A Candelaria - l'amic - el fa responsable de la decisió de deixar-ho tot i dedicar-se a pintar." Rodolfo és una persona d'importància cabdal en la meva vida ".


L'obra dels darrers anys de Kim Soler està feta primordialment de pintura realista o hiperrealista. Els seus bodegons reprodueixen objectes, fruites, mobles... amb una precisió fotogràfica. Però seria un error etiquetar aquest treball purament com a reproducció de la realitat. Ha arribat a aquest punt com a resultat de la recerca incansable de la bellesa, del perfeccionament tècnic acumulat. "Quan aconsegueixo un efecte que se'm resistia, sento veritable satisfacció". Aquesta meticulosa ordenació i aprofundiment en la feina s'extén també a altres aspectes de la seva vida. Te un recull fotogràfic, perfectament catalogat i ordenat de tot quan ha fet, i són més de dues mil les seves obres.
Més aviat s'ha d'entendre la seva pintura com un resultat evolutiu a partir d'un principi surrealista que converteix en objectiu (realitza) un món interior en el qual no és necessàriament la lògica qui governa. Una ampliació sense límits de temes i procediments que ha enriquit l'art i l'ha deslliurat de cadenes a partir del primer quart del segle XX i que encara no ha esgotat la seva capacitat d'innovació. Les seves nombroses incursions en temes onírics, amb la figura femenina present repetidament, fan pensar en aquesta influència del surrealisme. Com altres han anat a la deconstrucció i simplificació de la representació plàstica, Kim Soler ha emprés un camí diferent cap a un perfeccionament tècnic i expressiu que interpreta com un repte personal, però que no li tanca les portes, ans al contrari, el situa en òptima posició per seguir la seva pròpia evolució personal cap allà on vulgui. Una possibilitat només reservada als mestres, als capdavanters que seran imitats.
El seu ampli currículum inclou més de dues-centes exposicions i mostres arreu del món i palesen, entre d'altres coses, la inquietud de l'artista i l'acceptació i reconeixement internacional de la seva obra.

Antoni Lledó.